Förbereder Ryssland en invasion i Ukraina? [1] Säkerheten i Europa påfrestas hårt och är kanske rentav på väg att urarta, men har skymts av klimatfrågans dominans i den offentliga debatten. En gemensam nämnare är Ryssland, kanske den aktivaste och mest…
Månatliga arkiv: november 2021
Uppdragstaktik – fler infallsvinklar
Nedanstående inlägg publicerades förra veckan även på Kungl. Krigsvetenskapsakademiens blogg. I det senaste numret av Kungl Krigsvetenskapsakademiens Handlingar och Tidskrift, 3/2021, finns fem artiklar som belyser olika aspekter på uppdragstakti…
Uppdragstaktik – fler infallsvinklar
I det senaste numret av Kungl Krigsvetenskapsakademiens Handlingar och Tidskrift, 3/2021, finns fem artiklar som belyser olika aspekter på uppdragstaktik. Här några reflektioner. Överstelöjtnant Ola Palmqvist, tidigare chef för Taktikavdelningen vid Ma…
Om konsten att inte se omvärlden som den är
Med valet av Magdalena Andersson fick först Socialdemokraterna en ny partiledare efter Stefan Löfven och Sverige sedan en ny statsminister. I sitt installationstal vid den nyligen genomförda partikongressen tog sig Andersson kraftfullt an den organiser…
Den positiva akademiseringen av officersutbildningen – må den fortsätta hitta konstruktiv utveckling
Varför har – återigen – omtanken om den militära akademiska skolningen hamnat i vissa professorers fokus? Det är inte helt …
Världsordning eller världsoordning?
Efter det kalla krigets slut för trettio år sedan fördes en omfattande debatt, inte minst bland politiska kolumnister och samhällsvetare vid tankesmedjor och universitet om vad det egentligen var som tagit slut och vad som börjat eller skulle komma. De…
Mogadishu, onsdag
Jag har nu varit på plats i några veckor och det är tid att reflektera. Somalia är ett trasigt land. Oavsett var man börjar berättelsen och vad man beskriver så lider människor och våldet är ständigt närvarande. Det är en paradox för att landet runt Af…
Den positiva akademiseringen av officersutbildningen hämmas av flankerande och nu frontal eld – ingress
Sedan 1999 har jag i perioder haft en mer eller mindre professionell relation till Försvarshögskolan (FHS) – fram till 2019. …
Värnkraft med pyspunka?
Jubel för nya fredsförband! – men är det inte krigsförband vi behöver? Euforin över våra nya fredsförband, med modernt språkbruk utbildningsplattformar, är stor inte minst hos ett antal kommunalråd. Arbetstillfällen och fler kommuninnevånare (skattebet…
Inför ledningsövning 21 – ett resonemang om den operativa nivån
Ett krig utkämpas inte bara med svärdet, utan även med pennan. Kraftmätningen kommer inte bara att stå på ett slagfält någon gång i en osäker framtid. Den pågår redan idag, eftersom vi befinner oss i en ständig kamp om lärandet. För att hela tiden kunn…
Finländskt pansar
Pansartrupper är inget man i första hand förknippar med Finland – talande är att Slaget vid Honkaniemi järnvägsstation, den enda egentliga pansardrabbningen under vinterkriget, slutade i ett finskt fiasko där hälften av de finska vagnarna blev kvar på …
The Trump card – ett säkerhetspolitiskt mardrömsscenario (ett av flera)
När detta skrivs i början av november 2021 pågår COP26 i Glasgow om den domedagspräglade klimatfrågan och det multilaterala samarbete som enligt nästan alla tydligt och klart krävs för att världen ska ha en chans att uppnå Paris-överenskommelsens mål o…
Ytterligare perspektiv på Afghanistan
”Never in the field of human conflict has so much money been spent so stupidly for so little”. Max Boot [1] Efter vad som bara kan beskrivas som en kaosartad evakuering av Kabuls flygplats har det mediala intresset för Afghanistan snabbt avtagit. Men d…
USA vill att Väst kraftsamlar och fokuserar på Stilla havet
Ledarna för alla världens demokratiska länder väntas bli inbjudna av USA:s president till en virtuell videokonferens den 9 december. För Sverige är den transatlantiska länken en livlina mot rysk aggressivitet. Vilken roll har Väst idag och vad är Väst?…