ReflektionSom sig bör, skall det gångna året summeras. Detta inlägg kommer bestå utav ett urval av säkerhetspolitiska händelser som på ett eller annat sätt påverkat världen under det gångna året och som troligtvis och i vissa fall sannolikt kommer påve…
Månatliga arkiv: december 2020
Det behövs en arg snickare i försvarspolitiken
I senaste numret av Officerstidningen skriver jag krönika. Den återfinns digitalt i tidningen här på sidan 40! Den återpubliceras även här nedan….——————————————————————————————————–…
”En slät figur”
”En slät figur” och en ”fågelskrämma” som ”red illa och talade en långtifrån felfri franska” var tidiga omdömen om Napoleon från en sergeant respektive en general. Magnus Olofssons nya bok fokuserar visserligen på Napoleons fälttåg, men personen Napolé…
Yrkessoldater – en parentes i Försvarsmaktens utveckling?
Den 1 juli 2010 röstade en knapp majoritet i Riksdagen för att värnplikten skulle bli vilande, inga fler värnpliktiga skulle utbildas. Försvarsmakten skulle bemannas med fast anställd personal, och till delar med frivilligpersonal, t ex i Hemvärnet. En…
Försvarsbeslut 2020 – några perspektiv
I dagarna har Sveriges riksdag antagit Försvarsbeslut 2020 som innebär mer pengar till försvaret och olika ambitionshöjningar, bland annat i form av en ny inriktning för krigsorganisationen och förändringar i grundorganisationen. För arméns del skall a…
Bland opinionsundersökningar och Kärnvapen
ReflektionStundtals dyker det upp intressanta opinionsundersökningar från Ryssland med bäring helt eller delvis mot det nu rådande säkerhetsläget. Den 07DEC2020 publicerade det ryska opinionsinstitutet FOM en undersökning avseende den ryska befolkninge…
En vintersaga från Ukraina
Denna vintersaga börjar i Ukraina och för att förstå den behöver man veta något om historien i denna del av Europa. Ukraina var och är kosackernas land. 1648 slöt de förbund med Ryssland, och alltsedan dess har deras historia, på gott och ont, fått sin…
En julsaga
Sagan består av fria fantasier. Alla eventuella likheter med verkligheten är en ren slump. Allan Widman lutade sig tillbaka och tittade på utskottskollegan i talarstolen. Plenisalen var så gott som öde, vilket inte var något nytt, särskilt inte i coronatider, men i vanliga fall hade det varit fler ledamöter närvarande i väntan på att tala […]
Befria Norge 1945
Den 24 juli 1943 nödlandade ett amerikanskt bombplan i Värmland och därefter blev det drygt hundra till i Sverige fram till krigsslutet. Detta innebar också att över 1,200 amerikanska flygare internerades i vårt land. Bakom deras historier fi…
Det är inte jul förrän jag ser Hans Gruber falla från Nakatomi Plaza
Nothing lasts forever av Roderick Thorp (W W Norton & Company, 1979) och Die Hard med Bruce Willis (Gordon Company/Silver pictures, 1988) Foto: David Bergman. Det har blivit dags för den klassiska julfilmen Die Hard. Det är en film som kan ge både …
Människan bakom uniformen
Fredagen den 4:e december uppmanades alla hemvärnets ca 22 000 medlemmar att bära uniform på jobbet i syfte att synliggöra att vi finns i hela det svenska samhället och att vi till vardags arbetar i en mängd olika yrken. Vi har på frivillig väg lagt ne…
Likabehandling – uppgiften, arbetsmiljön och några chefsperspektiv
I detta nu sitter chefer i hela Försvarsmakten och försöker analysera resultatet från årets medarbetarundersökning FM VIND. I denna enkät får all anställd personal svara på ett frågebatteri som spänner hela vägen från vad man tycker om IT-systemen till…
Fortsatt militär alliansfrihet – eller vad?
Texten finns också publicerad i decembernumret av Vårt Försvar som utges av Allmänna försvarsföreningen – bli medlem om du inte redan är det. Den säkerhetspolitiska ekvation vi har att lösa har för många okända för att kunna leda till ett entydigt svar…
Förstå andra världskriget
Gillar man hårda fakta, modern informationsteknik och grafisk design bör man verkligen inte missa Förstå andra världskriget – 1939-45 som infografik. Till skillnad från flera andra verk om detta krig är det avancerad infografik som står i centrum och S…
Den mystiske sabotören
Bakom detta omslag återfinns det märkligaste brittiska krigsödet med koppling till Sverige. Malcolm Munthe, född som svensk och son till svenska drottningens livläkare, blev en av Churchills absolut viktigaste agenter i Norden under andra världskriget….
Ingen hemlig information på Försvarsmaktens webbplats
I en artikel i DN uppmärksammas den katalog över riksintressen för totalförsvarets militära del som publiceras på Försvarsmaktens webbplats. Försvarsmakten har inte publicerat information som omfattas av sekretess. I Försvarsmaktens riksintressekatalog redovisas endast öppen information. I arbetet att ta fram riksintressekatalogen har beredning genomförts för information om förekomst av vissa anläggningar, vägar, områden med mera […]
Något om grupperingar
SammanfattningFrämmande makt kan tänkas använda grupperingar i Sverige för sitt eget syfte. Detta syfte sträcker sig troligtvis från mindre demonstrationer, påverkanskampanjer till våldsdåd. Dessa grupperingar kan delas in i tre kategorier. Oförberedda…
Höga förväntningar på marinen – men tillväxten uteblir
Foto: Försvarsmakten/Jimmie AdamssonFolk & Försvar har just nu en artikelserie om försvaret med fem olika skribenter, där undertecknad skriver om försvarsbeslutets innebörd för marinen. Min artikel återfinns här.Kommande försvarsbeslut närmar sig. …
Försvarsmakten tar säkerheten på allvar
I samband med att Försvarsmakten växer har frågor kring hur myndigheten hanterar sitt säkerhetsarbete ställts. För att Försvarsmakten ska kunna genomföra verksamhet med låg risk för personalens fysiska och psykiska välbefinnande krävs strukturerad träning och övning i komplicerade funktions- och övningssituationer. I den operativa verksamheten bedriver vi kontinuerligt ett systematiskt säkerhetsarbete. Regelverken är strikt utformade […]