Kungl. Krigsvetenskapsakademien publicerar under 2024–25 en serie korta artiklar på sin blogg rörande Utredningen om näringslivets försörjningsberedskap. Detta är den tredje i serien och beskriver regeringens beslut från den 18 juli om utvidgning och f…
Månatliga arkiv: juli 2024
Vladimir – det är kört!
Jag började skriva den här artikeln med att räkna upp vad som inte fungerar i den ryska krigsmaskinen men gav upp – det blev en alltför lång lista. Att man inte kommit längre efter 2,5 års krig, trots en på pappret stor överlägsenhet på alla områden, ä…
Öarna i Östersjön – tillgång eller problem för Nato?
Gotlands betydelse för Natos möjligheter att stödja Baltikum i händelse av ett ryskt angrepp har länge intagit en central plats i den svenska försvarsdebatten. Det med all rätt. Det finns dock fler öar i Östersjön som kan ha en stor operativ betydelse …
Implementering av ny teknik och taktik – perspektiv på utveckling
Arméchefen generalmajor Jonny Lindfors. Foto: Erik Westberg, Försvarsmakten. Inledning Detta är den tredje artikeln i en serie av sju, och fortsättningen på artikeln En armé i behov av förändring och Multi-domäna operationer (MDO) – en Arméangelägenhet…
Teknik och innovation – nödvändiga förutsättningar för Sveriges framtida säkerhet
En vacker sommardag i ett grönskande Sverige – visst har vi det bra! I alla fall om vi kan blunda för nyhetsflödet om kriget i Ukraina, nöden i Gaza, bränder, torka och översvämningar i allt fler länder och den ökande politiska polariseringen runt om i…
NATO har det svettigt värre
Det är svettigt värre på NATOs toppmöte och 75-årsfirande i Washington, D.C. Beslutet att lägga toppmötet i juli månad i Washington, D.C, när vädret i den amerikanska huvudstaden är som allra mest klibbigt och temperaturerna lätt når upp till 35 grader…
Kring 20 juli
20 juli är en av årets viktigaste dagar, både för Bundeswehr och för det tyska civilsamhället. Det är dagen, när militära och civila kretsar i Tyskland gjorde ett genomtänkt, noggrant planerat men misslyckat försök att störta hela det nationalsocialist…
Rysk underrättelseverksamhet i Sverige
Att likna saker vid ett isberg är lika uttjatat som klyschigt. Likväl är det ibland den jämförelsen som passar bäst. Det vi ser och upplever är bara en liten del av det som finns. Det allra mesta döljer sig under ytan. Precis så är det när vi försöker …
Centimeter från katastrof – Vad händer nu?
Knappt hade Donald Trump – i valmötet i Butler Farm Show i Pennsylvania strax före republikanernas stora presidentvalkonvent – hunnit dra sina karakteristiska tirader om kommande migrantdeportationer m m, och om ”crocked Joe”, när Thomas Matthew Crooks…
Sverige i Nato
Det är många intressanta och tankeväckande artiklar som presenterats i senaste numret av ”Gulan”[1] liksom de som skrivits innan vårt medlemskap i Nato. Mina studier visar annars på att vi redan 1952 blev dolda medlemmar av alliansen, med en ”aktiverin…
Att tänka fritt är svårt – att visa sig ha tänkt rätt ännu svårare: om den nya svenska nationella säkerhetsstrategin
Så har den kommit den nya svenska nationella säkerhetsstrategin – dagen före toppmötet i NATO då Sverige ska välkomnas som ny medlem av alliansen. Det har tagit tid vilket antyder svårighetsgraden att producera ett dokument som ska ta höjd för en mycke…
The evolution of unmanned systems in Ukraine
Although drones are on everyone’s lips, and some think that small unmanned aerial systems will lose their advantage soon[1], a lot is still happening regarding technical development and the evolution of tactical procedures that a modern military needs …
Trump-viskaren utan visioner – här är den nya NATO-chefen
Teflon-Rutte. Mr. Kompromiss. Trump-viskaren. Ja, på NATOs näste generalsekreterare passar verkligen talesättet om att ”kärt barn har många namn”. Mark Rutte, Nederländernas långlivade premiärminister som sent omsider lämnar över till sin efterträdare …
Inför NATOs toppmöte i Washington – NATO, NPT och Budapest Memorandum ur ett icke-spridningsperspektiv
Mycket har diskuterats och skrivits om de ökade farhågorna kring kärnvapen inom ramen för Rysslands fullskaliga aggression mot Ukraina – början på en ny strategisk era, som förmodligen är mycket mindre stabil än tidigare perioder. Oron finns också för …
Den senaste markstriden i Sverige
Beskjutningen vid Kornsjö den 14 april 1940 och andra händelser När var senaste gången det förekom strider på svensk mark? När vi bläddrar i historieböckerna verkar det som att vi ska stanna på sidorna som handlar om en tid med flintlåsmusköter, när s…
NATO and the Nordic/Baltic region – a strategic and operational assessment
This article is published in Swedish in the journal/proceedings of the
Royal Swedish Academy of War Sciences (kkrva.se)
Below you find a crude translation into English made by the author.
NATO and the Nordic/Baltic region – a s…
The world after Feb 24, 2022: The dilemma of (“successful”) deterrence, Cases of Ukraine and Middle East
Deterrence in the context of contemporary geo-political turbulence, i.e., “successful deterrence”, is an indispensable key to peace and security (in the absence of common values and norms and interests), but as demonstrated by experiences and lessons l…
Prepperkulturens begränsningar
Brandsoldater och frivilliga har påbörjat räddning och röjning på Harrington Square efter den första natten av terrorbombningar mot London den 9 september 1940. Det är en myt att samhällen faller samman i social kollaps vid svåra påfrestningar. Tvärtom…